REŢETE PREMIUM DE FURAJARE

Nu exista produse in aceasta sectiune
Nu uita să citeşti informaţiile scrise sub tabelele cu reţete!

Cum prepar singur(ă) furajul?

Necesare: moară şi cântar, opţional: malaxor sau betonieră

Paşi:

1 – Macină ingredientele (cerealele şi şroturile) cu o moară de cereale cu sită de 3mm [orice moară; sita de 3mm este cea prezentă cam pe toate morile din comerţ, de la cea mai ieftină la cea mai scumpă, este sita standard pentru mori]

2 – Cântăreşte fiecare ingredient, în funcţie de reţeta pe care vrei sa o faci şi de cantitatea de nutreţ pe care vrei sa o obţii în acest amestec [reţetele sunt exprimate procentual: când aduni valorile ingredientelor din fiecare reţetă obţii 100 (kg), dacă vrei sa obţii 50kg împarţi totul la jumătate, sau aplici regula de trei simplă; dacă vrei sa te ajut, sună-mă: 0722-475.979 – Mi-Odin Mureşan]

3 – Dacă reţeta aleasă are ulei, fă un pre-amestec al porţiei de ulei cu porţia de grâu măcinat. Uleiul se absoarbe foarte repede în grâul măcinat şi furajul va fi fără cocoloaşe. Ca ulei, foloseşte ulei de floarea soarelui (de care pui în tigaie, orice ulei de floarea soarelui din comerţ).

4 – Amestecă toate ingredientele la un loc, fie manual, fie cu un malaxor ori o betonieră (dedicată doar preparării furajelor, sau o betonieră foarte curată).

Sfaturi şi informaţii suplimentare:

- Nu înlocui niciun ingredient cu altul care pare similar, pentru rezultate premium („nota 10 cu coroniţă şi felicitări”) reţetele se respectă EXACT. Nu înlocui şrotul de soia cu boabe de soia (boabele de soia crude sunt toxice, iar prăjite nu au parametrii optimi), nu înlocui şrotul de floarea soarelui cu seminţe de floarea soarelui etc.

- Cele mai ieftine ingrediente principale ca pondere în furaje (şroturile şi cerealele) se găsesc în târgurile de cereale. Chiar dacă uneori nu au la ei şroturi, de regulă comercianţii de cereale (cei care vin cu dube cu saci de cereale în targurile de animale şi cereale) se cunosc între ei şi fie îţi pot aduce la comandă şroturi, fie îţi pot recomanda pe cineva în zona ta care aduce. Întreabă şi vei găsi. Ajuta şi OLX, Okazii etc. Şroturile şi cerealele reprezintă cca. 90% din furaj, preţul lor determină masiv preţul nutreţului făcut de tine. De exemplu, când porumbul este cam jumătate din conţinutul nutreţului, ajută mult să îţi cumperi o cantitate mai mare toamna la recoltare cand preţul este cam 0,75 lei/kg, nu primăvara sau vara când preţul poate fi aproape dublu. La fel şi în ceeea ce priveşte grâul. Şrotul de soia de calitate (import Brazilia, Argentina, Peru, Canada, OMG, cu proteina brută 44-48%) uzual în ultima perioadă s-a situat între 2,50 – 2,80 lei/kg în târgurile de animale (depinde de zonă) şi 3,50 – 3,80 lei/kg în magazinele agricole. Şrotul de floarea soarelui - cel de calitate, cu proteina brută 28-33% - este cam 1,50 lei/kg. Cel super-premium nu merită, e mult prea scump şi nici nu se găseşte cam pe nicăieri, dar cele cu proteina brută la cca. 30% sunt frecvente peste tot în ţară şi fac treabă foarte bună.

- Şrotul de floarea soarelui poate fi de patru feluri: obţinut din miezul seminţelor decorticate (stoarse de ulei fără coajă pe ele), din seminţe semidecorticate, din seminţe nedecorticate (seminte băgate în presă cu tot cu coajă) şi şrot făcut din coji de seminţe, cu ceva urme de pulpă (miez) între ele (am văzut saci standard plini care aveau 10-12kg, cu PB 7%! = pleavă, gunoi, buni de foc sau de dat la rumegătoare în cel mai nefericit caz). Cu cât şrotul este de mai bună calitate, cu atât este mai dens şi mai greu. Cu cât acelasi volum de şrot de floarea soarelui (de exemplu, un sac plin) este mai uşor, cu atât este mai slab calitativ. Orientaţi-vă aşadar după greutate când cumpăraţi şrot de floarea soarelui.

- Şrotul de soia de calitate poate fi sub formă de bulgăraşi (între mărimea unei unghii şi, mai rar, a unui pumn de copil), sub formă de „creioane” (cum iese carnea din maşina de tocat carne, de altfel procesul şi utilajul funcţionează similar) sau sub formă de fulgi (cam ca cei de la cereale, dar mult mai mici). Primele două cvariante sigur sunt foarte bune. Uneori – nu foarte des, eu am întâlnit situaţia de două ori în opt ani – unii comercianţi „diluează” şrotul de soia de calitate (PB 46%) cu DDGS de porumb (PB24%), obţinând un şrot de soia falsificat, cu PB 30-33%. Acesta seamănă destul de bine cu şrotul de soia în formă de fulgi mici, necesită o examinare atentă: se văd la cel bun resturi de boabe de soia prăjite si zdrobite, iar la cel falsificat urme şi resturi de porumb prelucrat. Ajută să colaborezi cu acelaşi furnizor, nici lui nu-i va conveni sa îndrăznească să te înşele dacă ştie că îi eşti client fidel. Oricum, situaţii de gen sunt foarte, foarte rare, din fericire.

- Nu îţi recomand să înlocuieşti şrotul de soia cu boabe de soia. Dacă ai boabe de soia, vinde-le sau dă-le la schimb cu şrot de soia. Crude, sunt toxice. Dacă le prăjeşti tu, rişti sau să le prăjeşti prea puţin şi nu elimini factorul antitripsic, fie să le prăjeşti prea mult şi le scazi aportul nutriţional; chiar dacă nimereşti prăjirea, trebuie apoi să le storci, sa scoţi uleiul şi să rămâi cu pulpa, care conţine aporptul principal de proteină. Folosite ca atare, nu asigură nici suficientă proteină, şi e şi mult, mult prea mult ulei care pe termen lung termină ficatul animalelor tale (şi nu numai). Ulei de soia care nici nu are raportul optim de acizi graşi nesaturaţi (acid oleic, acid linoleic), cel de floarea soarelui are o recomandare mai bună în acest sens.

- Nu înlocui şrotul de floarea soarelui (şi uleiul) cu seminţe, nu dacă vrei rezultate premium. Seminţele conţin prea puţină proteină şi prea mult ulei. Trebuie scos din ulei, să rămână mai multă proteină (...explicat mai simplificat). Oricum în reţetele premium sau nu se foloseşte deloc (de exemplu la prepeliţe, unde ingesta zilnică este mică şi digestibilitatea nutreţului trebuie să fie maximizată, pentru rezultate premium), sau se foloseşte în cantităţi foarte mici, sub 9-10%, deoarece cu cât furajul are un nivel de celuloză mai ridicat (aici: cu cât e mai multă coajă de seminţe) cu atât scade digestibilitatea întregului nutreţ – animalele reţin mai puţini nutrienţi din hrană.

- Nu faceţi furajul „sărind peste” ingredientele „mici” (care se pun în cantităţi mici în furaj) – macropremixurile, calciul furajer, uleiul. Acestea fac diferenţe SPECTACULOASE în rezultatul obţinut. Renunţarea la ele e ca şi cum ai băga benzină sau motorină la maşină, dar nu ai mai pune ulei la motor... Aceste ingrediente „mici” (dar puternice) nu fac o diferenţă prea mare la bani (te costă doar câţiva bănuţi per kilogramul de furaj făcut ca să le adaugi), dar fac o uriaşă diferenţă în ce obţii (cantitatea şi calitatea cărnii, cantitatea şi mărimea ouălor etc.). Respectă reţetele, sunt făcute pe valori premium cu nutriţionişti specializaţi în nutriţie animală şi sunt gândite pentru uz extensiv (gospodăresc, nu de tip intensiv cum e furajarea în fermele mari, care operează în regim industrial).

- Poţi păstra furajul făcut de tine la loc uscat şi răcoros 3 luni, dar îţi recomand să-l faci cât mai des (săptămânal, dacă e posibil): furajul e ca pâinea, cu cât e mai proaspăt cu atât e mai bun şi animalele tale mai fericite. Nu doar că ai controlul asupra ce faci (nu găseşti mucuri de ţigări în furaj, nu nimereşti loturi diferite din acelaşi furaj cu diferenţe de calitate vizibile între ele etc.), dar ai şi cel mai proaspăt furaj posibil!

Ţintele sunt:

- Animale dezvoltate armonios, fără deficienţe nutriţionale, cu ritm de creştere impecabil, mai rezistente la boli decât animalele furajate „după ureche” / cu morbidităţi şi mortalităţi mai scăzute decât acestea, animale care să bucure ochiul şi inima ta de gospodar şi să-ţi umple facebook-ul tău de like-uri;

- Producţie premium de carne / ouă / lapte, care să satisfacă şi cantitativ, şi ca GUST aşteptările tale cele mai ridicate;

- Rezultate care să te facă să colaborăm pe termen lung şi să mă recomanzi cu inima deschisă tuturor celor pe care-i cunoşti şi care s-ar putea bucura ca şi tine – de fapt acesta este punctul nostru forte, colaborările de ani de zile cu crescători din toată ţara şi creşterea prin recomandările primite de pretutindeni!

Creştem împreună!

Mi-Odin Mureşan, 0722-475.979