PREPELIŢE  0-3 săpt.  3-7+ săpt.  7+ săpt.  7+ săpt.  PREPELIŢE
 Componentă

Starter pui

Creştere tineret  Adulte rase standard Adulte rase mari  Componentă
 Pmx-P   Macropremix tip P  2,50%  2,50%  2,50%  2,50%

Pmx-P

 CPV  Concentrat proteic vegetal  2,50%  -  -  2,50%  CPV (PB 64%)
 Calciu furajer (nevitaminizat)  1,50%  1,50%  7,50%  7,50%  Calciu
 Şrot de soia  44,00%  36,00%  33,00%  31,00%  Şrot soia (PB 46%)
 Porumb  38,50%  48,00%  41,00%  40,00%

 Porumb (PB 7,5%)

 Grâu  10,00%  10,00%  15,00%  15,00%  Grâu (PB 12,5%)
 Ulei (de floarea soarelui)  1,00%  2,00%  1,00%  1,50%  Ulei floarea soarelui

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reţetele premium de mai sus au următoarele valori de proteină brută:

  • Prepeliţe starter (pui 0-3 săptămâni, toate rasele): PB 26%
  • Prepeliţe tineret (3-7 săptămâni, toate rasele) şi masculi pentru sacrificat: PB 21,4%
  • Prepeliţe adulte, suşe de dimensiune standard (sub 350-400 grame, care fac ouă standard de 9-11 grame): PB 20,1%
  • Prepeliţe adulte, suşe de dimensiuni mari (peste 400 grame, care fac ouă mari, de 12-19 grame în medie: gigantă, polar, celadon, jumbo, faraon etc.): PB 20,74%
  • Pentru un plus de 1,41% proteină brută în furajul final poţi înlocui 2,5% din cantitatea de porumb cu 2,5% CPV (concentrat proteic vegetal). [Nu trece de 5% CPV!]. Înlocuirea unei cantităţi de 1% de porumb cu 1% şrot de soia (PB46%) creşte proteina brută a furajului finit cu 0,385%. Noi însă recomandăm să faci reţetele exact aşa cum sunt  prezentate mai sus, fără modificări, la respectarea exactă a reţetelor rezultatele sunt de top!    

 

 GĂINI MIXTE + OUĂTOARE

& BIBILICI

 0-3 luni
3-5 luni
5 luni - 1 an
peste 1 an
GĂINI MIXTE + OUĂTOARE

& BIBILICI

 Componentă
 Starter
 Preouat
 Ouat faza I
 Ouat faza II
 Componentă
 Pmx-G    Macropremix tip G  2,50%  2,50%  2,50%  2,50%  Pmx-G
 Calciu furajer (nevitaminizat)  1,30% 4,00% 8,00% 8,50%  Calciu
 Şrot de soia 30,50% 20,50% 22,00% 18,00%  Şrot soia (PB 46%)
 Şrot de floarea soarelui 3,00% 8,00% 8,00% 8,00%  Şrot fl. soarelui (PB 33%)
 Porumb 50,60% 50,00% 48,30% 52,50%  Porumb (PB 7,5%)
 Grâu 12,00% 15,00% 10,00% 10,00%  Grâu (PB 12,5%)
 Ulei (de floarea soarelui) - - 1,20% 0,50%  Ulei floarea soarelui
 Fosfat monocalcic 0,10% - - -  Fosfat monocalcic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reţetele premium de mai sus au următoarele valori de proteină brută:

  • Pui de găină (toate rasele care ajung la maturitate în 6 luni), pui de bibilică, starter (pui 0-3 luni = 0-12 săptămâni): PB 20,32%
  • Găini "colorate", "de curte" şi bibilici (pichiriţe) tineret (toate rasele care ajung la maturitate în 6 luni), preouat (3-5 luni = 12-20 săptămâni): PB 17,70%
  • Găini şi bibilici tinere (sub un an), ouătoare (5-12 luni = 20-50 săptămâni): PB 17,63%
  • Găini şi bibilici mature/bătrâne (peste un an), ouătoare (peste 12 luni = peste 50 săptămâni): PB 16,11%
  • Pentru găini cu probleme, care se canibalizează (găini care îşi mănâncă ouăle, găini care îşi mănâncă penele, găini care se ciugulesc între ele sau se mănâncă unele pe altele, pe lângă montarea de ochelari pentru găini (soluţie care rezolvă efectul, nu şi cauza problemei) vezi reţetele următoare, mai jos.
  • Pentru rezultate ultra-premium (un ouat superior şi ouă mult mai mari), vezi reţetele următoare, mai jos.

  

GĂINI CARE SE CANIBALIZEAZĂ SAU ÎŞI MĂNÂNCĂ OUĂLE

 
 Pmx-G    Macropremix tip G  2,50%
 CPV   Concentrat proteic vegetal  2,50%
 Calciu furajer (nevitaminizat)  8,50%
 Şrot de soia 30,00%
 Şrot de floarea soarelui 8,00%
 Porumb 30,30%
 Grâu 17,00%
 Ulei (de floarea soarelui) 1,20%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Reţeta specială pentru găini cu canibalism (îşi mănâncă ouăle / îşi mănâncă penele / se ciugulesc între ele până la sânge / se omoară şi se canibalizează) are un nivel de proteină brută de 22,44%.

 Foloseşte această reţetă ÎNTOCMAI (nu înlocui ingrediente cu altele care pot părea apropiate (de ex. nu înlocui şrotul de soia cu boabe de soia, şrotul de floarea soarelui cu seminţe de floarea soarelui etc.), respectă exact cantităţile din reţetă folosind un cântar. Într-un interval de 1-3 săptămâni canibalismul dispare, păsările încep să prindă viaţă, ouatul creşte spectaculos, ouăle sunt mai mari şi cu un conţinut nutriţional net superior. În circa 1-2 luni găinile revin la nivel de maximă performanţă, din toate punctele de vedere (vitalitate, sănătate, greutate corporală, randament ouat). La circa o lună după atingerea acestui nivel, îţi recomandăm să treci găinile pe reţetele pentru găini mixte ouătoare de mai sus.

 

GĂINI OUAT ULTRA-PREMIUM (INCUBĂRI, PARTICIPĂRI CONCURSURI etc.)

 
 Pmx-G   Macropremix tip G  2,50%
 CPV   Concentrat proteic vegetal (stimulent de ouat ultra-premium)  2,50%
 Calciu furajer (nevitaminizat)  8,00%
 Şrot de soia 25,00%
 Şrot de floarea soarelui 8,00%
 Porumb 32,50%
 Grâu 20,00%
 Ulei (de floarea soarelui) 1,50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Reţeta pentru ouat ultra-premium se adresează celor care valorifică ouă pentru incubat, participă la concursuri de profil etc. şi are un nivel de proteină brută de 20,68%.

 Această reţetă, pe lângă nivelul ridicat de proteină brută, conţine cel mai complex şi bogat pachet de vitamine, minerale şi mai ales de aminoacizi esenţiali. Utilizarea reţetei poate duce la o incidenţă mai ridicată a cazurilor de prolaps (din acest motiv nu recomand sub nicio formă să depăşeşti o rată de includere de 5% de stimulent premium de ouat = Concentratul Proteic Vegetal (CPV) în hrana păsărilor tale, nivelul prea ridicat de aminoacizi în furaj duce la ouă foarte, foarte mari dar şi la frecvenţă crescătoare, direct proproţională, de prolapsuri. Utilizarea acestei reţete implică asumarea acestei situaţii de către crescători.

 

 PUI DE CARNE (SACRIFICARE LA 2 LUNI)
 0-30 zile
peste 30 zile
 Componentă
 Starter
 Finisare
 Pmx-F1    Macropremix tip F1  2,50% -
 Pmx-F2    Macropremix tip F2 - 2,50%
 Calciu furajer (nevitaminizat)  0,70% 0,60%
 Şrot de soia 33,00% 23,00%
 Şrot de floarea soarelui 3,00% 5,00%
 Porumb 44,80% 47,40%
 Grâu 15,00% 20,00%
 Ulei (de floarea soarelui) 1,00% 1,50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reţetele premium de mai sus au următoarele valori de proteină brută:

  • Pui (albi) de carne, starter (pui 0-30 zile): PB 21,41%
  • Pui (albi) de carne, finisare (pui de peste 30 zile): PB 18,29%

Furajul făcut cu aceste reţete [de fapt, cu orice reţete Crescatori.ro] nu conţine medicamente (este doar hrană: vitamine, minerale, aminoacizi esenţiali, proteine, carbohidraţi), aşadar se dă din prima până în ultima zi (până la sacrificare). Rata de conversie uzuală este de 1,96 (în funcţie de când decideţi tăierea şi de rasa şi suşa aleasă pentru creştere), adică pentru a obţine în fix 2 luni (60-61 zile) un pui de carne (în viu) Ross 308 de 4 kg (carcasă după tăiere cca. 3,3 kg) veţi consuma 8 kg de hrană făcută cu aceste reţete Crescatori.ro.

Mai multe detalii: click AICI.

 

 PORCI ŞI PURCEI
 
 sub 45 zile
 45 zile - 3 luni
 3 - 5 luni
 peste 5 luni
 PORCI ŞI PURCEI 

sub 14 kg

15 - 30 kg 30 - 70 kg peste 70kg
 Componentă

Purcei pre-starter

Purcei starter
Porci creştere
Porci finisare
 Componentă
 Pmx-SU   Macropremix tip SU  3,00% 3,00% 3,00%  2,50%

 Pmx-SU

 Lapte praf   (zer pudră) 3,00%  -  -  -  Lapte praf
 Şrot de soia  25,00%  18,50%  16,00%  12,50%  Şrot soia (PB 46%)
Şrot de floarea soarelui 2,00% 6,00% 7,00% 9,00%

 Şrot de floarea soarelui

 Porumb  32,50%  41,50%  44,00%  46,00%

 Porumb (PB 7,5%)

 Grâu  32,50%  30,00%  30,00%  30,00%  Grâu (PB 12,5%)
 Ulei (de floarea soarelui)  2,00%  1,00%  -  -

 Ulei floarea soarelui


 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Furajul făcut cu aceste reţete nu conţine medicamente (este doar hrană: vitamine, minerale, aminoacizi esenţiali, proteine, carbohidraţi), aşadar se dă din prima până în ultima zi (până la sacrificare) pentru că nu schimbă gustul impecabil al cărnii de porc de gospodărie.

Reţetele premium de mai sus au următoarele valori de proteină brută:

  • Purcei pre-starter (care au sub 14 kg sau sub o lună şi jumătate): PB 19,00%
  • Purcei starter (care au 15 kg – 30 kg sau între 1,5 luni – 3 luni): PB 17,35%
  • Porci creştere (care au între 30 kg – 70 kg sau între 3 luni – 5 luni): PB 16,72%
  • Porci finisare (care au peste 70 kg sau peste 5 luni): PB 15,92%

 

 SCROAFE  GESTANTE / ÎN LACTAŢIE
 Scroafe
gestante
Scroafe în lactaţie
 Componentă
Pmx-SU    Macropremix tip SU  3,00% 3,00%
 Calciu furajer (nevitaminizat) - 1,50%
 Şrot de soia 6,00% 17,00%
 Şrot de floarea soarelui 10,00% 9,00%
 Porumb 53,00% 48,50%
 Grâu 28,00% 20,00%
 Ulei (de floarea soarelui) -

1,00%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Reţetele premium de mai sus au următoarele valori de proteină brută:

  • Scroafe gestante: PB 13,54%
  • Scroafe în lactaţie: PB 16,93%

 

 CURCANI
 0-30 zile
30-50 zile
peste 50 zile
 Componentă
 Starter
Creştere
 Finisare
 Pmx-C1   Macropremix tip C1  2,50% 2,50% -
 Pmx-C2   Macropremix tip C2 - - 2,50%
 Calciu furajer (nevitaminizat)  2,00%  2,00% 1,50%
 Şrot de soia 45,00% 36,00% 27,00%
 Şrot de floarea soarelui 3,00% 5,00% 7,00%
 Porumb 27,00% 33,50% 39,50%
 Grâu 20,00% 20,00% 20,00%
 Ulei (de floarea soarelui) 0,50% 1,00%

2,50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Furajul făcut cu aceste reţete nu conţine medicamente (este doar hrană: vitamine, minerale, aminoacizi esenţiali, proteine, carbohidraţi), aşadar se dă din prima până în ultima zi (până la sacrificare) pentru că nu schimbă gustul impecabil al cărnii de curcan de gospodărie.

Reţetele premium de mai sus au următoarele valori de proteină brută:

  • Pui de curcă (0 – 30 zile), starter: PB 26,22%
  • Curcani şi curci tineret (30 – 50 zile), în creştere: PB 23,22%
  • Curcani finisare (peste 50 zile): PB 20,19%

 

RAŢE & GÂŞTE (PALMIPEDE)
 0-6 săpt.
peste 6 săpt.
 Componentă
 Starter
 Finisare
Pmx-C2    Macropremix tip C2  2,50% 2,50%
 Calciu furajer (nevitaminizat) 1,00% 1,00%
 Şrot de soia 29,50% 18,00%
 Şrot de floarea soarelui - 5,00%
 Porumb 51,50% 47,00%
 Grâu 15,00% 20,00%
Tărâţă de grâu - 5,00%
 Ulei (de floarea soarelui) 0,50% 1,50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reţetele premium de mai sus au următoarele valori de proteină brută:

  • Boboci de raţă sau / şi de gâscă (0 – 6 săptămâni), starter: PB 19,31%
  • Raţe şi gâşte cu vârsta de peste 6 săptămâni: PB 16,00%

 

FAZANI
 0-6 săpt.
peste 6 săpt.
 Componentă
 Starter
 Complet
Pmx-F1   Macropremix tip F1  2,50% -
Pmx-F2   Macropremix tip F2 - 2,50%
 Calciu furajer (nevitaminizat) 1,00% 1,00%
 Şrot de soia 43,00% 25,50%
 Şrot de floarea soarelui 2,00% 8,00%
 Porumb 26,00% 38,00%
 Grâu 25,00% 25,00%
 Ulei (de floarea soarelui) 0,50% -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Reţetele premium de mai sus au următoarele valori de proteină brută:

  • Pui de fazani (0 – 6 săptămâni), starter: PB 25,52%
  • Fazani cu vârsta de peste 6 săptămâni: PB 20,35%

 

PĂUNI - creştere standard  0-6 săpt.  6-18 săpt.  peste 18 săpt.  peste 18 săpt.  PĂUNI - standard
PĂUNI - creştere intensivă 0-4 săpt. 4-12 săpt.  peste 12 săpt.  peste 12 săpt. PĂUNI - intensiv
 Componentă

Starter pui

Creştere tineret  Adulte întreţinere
Adulte reproducţie
 Componentă
 Pmx-C2   Macropremix tip C2  2,50%  2,50%  2,50%  2,50%

 Pmx-C2

CPV   Concentrat proteic vegetal  1,50%  -  - -  CPV (PB 64%)
 Calciu furajer (nevitaminizat)  1,40%  1,50%  1,00%  6,00%  Calciu
 Şrot de soia  39,50%  31,50%  15,00%  22,00%  Şrot soia (PB 46%)
 Porumb  26,50%  26,40%  43,50%  32,70%

 Porumb (PB 7,5%)

 Grâu  25,00%  30,00%  30,00%  25,00%  Grâu (PB 12,5%)
 Ulei (de floarea soarelui)  0,60%  0,60% -  1,80%  Ulei floarea soarelui

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 Reţetele premium de mai sus au următoarele valori de proteină brută:

  • Pui de păuni, starter: PB 25,23%
  • Păuni tineret, creştere: PB 22,70%
  • Păuni adulţi, în perioada de întreţinere: PB 16,55%
  • Păuni adulţi, în perioada de reproducţie: PB 19,00%

  

STRUŢI, EMU, CAZUARI  0-3 luni
 3 luni - 1,5 ani
 10 sept. - 01 martie
 01 martie - 10 sept.
 Adulte sacrificare  STRUŢI, EMU, CAZUARI
 Componentă

Starter pui

Creştere tineret  Adulte întreţinere
Adulte reproducţie
 Componentă
 Pmx-F2 Macropremix tip F2  5,00% 5,00% 5,00% 5,00%  5,00%

 Pmx-F2

 Calciu furajer (nevitaminizat)  2,60% 3,00%  3,00%  5,00% 3,00%   Calciu
 Şrot de soia  14,00%  3,60% -  4,60%  -  Şrot soia (PB 46%)
Şrot de floarea soarelui 13,00% 16,00% 6,00% 5,00% 18,60%

Şrot de floarea soarelui

 Porumb  37,00% 37,00% 34,00% 37,00% 39,00% 

 Porumb (PB 7,5%)

 Grâu 10,00% 11,00% 25,00% 20,00% 11,00%  Grâu (PB 12,5%)
 Tărâţă de grâu 8,00% 8,00% 10,00% 8,00% 8,00%  Tărâţă de grâu (PB 15,5%)
 Lucernă (măcinată) 10,00% 16,00% 16,60% 15,00% 15,00%  Lucernă (PB 20%)
 Sare 0,40% 0,40% 0,40% 0,40% 0,40%   Sare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Reţetele premium de mai sus au următoarele valori de proteină brută:

  • Pui de struţi, emu sau cazuari, starter: PB 17,90%
  • Tineret de struţi, emu sau cazuari, creştere: PB 15,37%
  • Struţi, emu sau cazuari adulţi, în perioada de întreţinere (10 septembrie – 01 martie): PB 12,36%
  • Struţi, emu sau cazuari adulţi, în perioada de reproducţie (01 martie – 10 septembrie): PB 13,13%
  • Struţi, emu sau cazuari planificaţi pentru sacrificare: PB 14,53%

 

IEPURI
Iepuri
Iepuri
 Componentă
 îngrăşare
reproducţie
Pmx-F1   Macropremix tip F1  3,00% 3,00%
 Lucernă deshidratată (macinată) (PB 20%) 28,50% 27,00%
 Tărâţă de grâu (PB 15,5%) 25,00% 25,00%
 Şrot de soia (PB 46%) 3,00% 3,00%
 Şrot de floarea soarelui (PB 33%) 11,00% 14,00%
 Porumb (PB 7,5%) 5,00% 5,00%
 Grâu (PB 12,5%) 5,00% 5,00%
 Ovăz (PB 14%) 10,00% 8,00%
 Orz (PB 10,5%) 9,00% 9,30%
 Ulei (de floarea soarelui) 0,50% 0,70%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reţetele pentru iepuri sunt singurele reţete la care granularea / peletizarea este obligatorie. Acestea au următoarele valori de proteină brută:

  • Iepuri în creştere / îngrăşare: PB 17,18%
  • Iepuri reproducţie: PB 17,75%

  

VACI, JUNINCI, VIŢEI, TĂURAŞI, TAURI

furaj complementar

0-6 luni starter

 peste 6 luni  creştere

 
Vaci în lactaţie
 Vaci adulte în repaus mamar

VACI, JUNINCI, VIŢEI, TĂURAŞI, TAURI

furaj complementar
 Componentă

viţele şi tăuraşi

viţei, juninci;  tăuraşi sacrificare
 Componentă
 Pmx-T Macropremix tip T 2,00% 2,00% - -

 Pmx-T

 Pmx-V Macropremix tip V  - - 2,00% 2,00%  Pmx-V
 Calciu furajer (nevitaminizat) 0,60% 0,80% 1,60% -  Calciu
 Lapte praf    (zer pudră) 3,50% - - -  Lapte praf
 Şrot de soia  18,80%  11,80% 15,60%  9,40%  Şrot soia (PB 46%)
Şrot premium de floarea soarelui 8,00% 15,00% 12,00% 12,00%

Şrot fl. soarelui (PB 37,5%)

 Porumb  32,30% 31,40% 37,30% 41,60%

 Porumb (PB 7,5%)

 Grâu 25,00% 30,00% 20,00% 20,00%  Grâu (PB 12,5%)
 Orz 8,00% 8,00% 10,00% 15,00%  Orz (PB 10,5%)
 Ulei (de floarea soarelui) 1,80% 1,00% 1,50% -  Ulei (de floarea soarelui)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

  

 

Reţetele premium de mai sus au următoarele valori de proteină brută:

  • Viţele şi tăuraşi, starter (0 – 6 luni): PB 18,42%
  • Viţele şi juninci (creştere pentru adulte) cu vârsta peste 6 luni, tăuraşi pentru carne (sacrificare): PB 18,00%
  • Vaci în lactaţie: PB 18,02%
  • Vaci (adulte) în perioada de repaus mamar: PB 16,02%

 

OI & MIEI  - furaj complementar
 0-2 luni
peste 2 luni
Ovine
în lactaţie
 Componentă
Miei starter
 Miei creştere
 Pmx-O Macropremix tip O  5,00% 5,00%  5,00%
 Şrot de soia 15,00% 9,00% 8,20%
 Şrot de floarea soarelui 12,00% 15,00%  20,00%
 Porumb 38,00% 36,00% 30,00%
 Grâu 20,00% 15,00% 21,30%
 Ulei (de floarea soarelui) - - 0,50% 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Reţetele premium de mai sus au următoarele valori de proteină brută:

  • Miei starter (0-2 luni): PB 17,80%
  • Miei creştere (peste 2 luni): PB 16,44%
  • Ovine în lactaţie: PB 17,76%

  

CAPRE & IEZI  - furaj complementar
 0-2 luni
peste 2 luni
Caprine
în lactaţie
 Componentă
Iezi starter
 Iezi creştere
 Pmx-O Macropremix tip O  5,00% 5,00%  5,00%
 Şrot de soia (PB 46%) 17,00% 11,50% 10,00%
 Şrot de floarea soarelui (PB 33%) 12,00% 16,00%  18,00%
 Porumb (PB 7,5%) 25,50% 23,00% 26,50%
 Grâu (PB 12,5%) 30,00% 305,00% 20,00%
Tărâţă de grâu (PB 15,5%) 10,00% 14,00% 20,00%
Sare 0,50% 0,50% 0,50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Reţetele premium de mai sus au următoarele valori de proteină brută:

  • Iezi starter (0-2 luni): PB 19,03%
  • Iezi creştere (peste 2 luni): PB 18,24%
  • Caprine în lactaţie: PB 17,94%

 

Cum prepar singur(ă) furajul?

Necesare: moară şi cântar, opţional: malaxor sau betonieră, granulator

Paşi:

1 – Macină ingredientele (cerealele şi şroturile) cu o moară de cereale cu sită de 3mm [orice moară; sita de 3mm este cea prezentă cam pe toate morile din comerţ, de la cea mai ieftină la cea mai scumpă, este sita standard pentru mori]. La rumegătoare sari peste acest pas, dacă nu peletizezi (pasul 5, opţional).
2 – Cântăreşte fiecare ingredient, în funcţie de reţeta pe care vrei sa o faci şi de cantitatea de nutreţ pe care vrei sa o obţii în acest amestec [reţetele sunt exprimate procentual: când aduni valorile ingredientelor din fiecare reţetă obţii 100 (kg), dacă vrei să obţii 50kg împarţi totul la jumătate, dacă vrei să obţii 10kg pui o zecime din fiecare ingredient, sau aplici regula de trei simplă; dacă vrei să te ajut, sună-mă sau scrie-mi pe whatsapp: 0722-475.979 – Mi-Odin Mureşan]
3 – Dacă reţeta pe care vrei să o faci are ulei, fă prima dată un pre-amestec al porţiei de ulei cu porţia de grâu măcinat. Uleiul se absoarbe foarte repede în grâul măcinat şi furajul va fi fără cocoloaşe. Ca ulei, foloseşte ulei de floarea soarelui (de care pui în tigaie, orice ulei de floarea soarelui din comerţ). Dacă ai ulei de floarea soarelui de primă presă (obţinut direct prin zdrobirea şi presarea seminţelor de floarea soarelui), şi mai bine; îl poţi folosi direct, chiar nefiltrat.
4 – Amestecă toate ingredientele la un loc, fie manual, fie cu un malaxor ori o betonieră (dedicată doar preparării furajelor, sau o betonieră foarte curată).

5 – OPŢIONAL – Dacă ai disponibil, foloseşte un granulator pentru a face furajele din structură făinată în granule. La toate reţetele de furaje şi nutreţuri finite pentru păsări prezentate mai sus acest pas este opţional. La iepuri acest pas este obligatoriu. La rumegătoare fie nu macini niciun ingredient şi nu peletizezi, fie macini şi peletizezi / faci granule mari.



Sfaturi şi informaţii suplimentare:

- Nu înlocui niciun ingredient cu altul care pare similar, pentru rezultate premium („nota 10 cu coroniţă şi felicitări”) reţetele se respectă EXACT. Nu înlocui şrotul de soia cu boabe de soia (boabele de soia crude sunt toxice, iar prăjite nu au parametrii optimi), nu înlocui şrotul de floarea soarelui cu seminţe de floarea soarelui etc.
- Cele mai ieftine ingrediente principale ca pondere în furaje (şroturile şi cerealele) se găsesc în târgurile de cereale. Chiar dacă uneori nu au la ei şroturi, de regulă comercianţii de cereale (cei care vin cu dube cu saci de cereale în targurile de animale şi cereale) se cunosc între ei şi fie îţi pot aduce la comandă şroturi, fie îţi pot recomanda pe cineva în zona ta care aduce. Întreabă şi vei găsi. Ajuta şi OLX, Okazii etc. Şroturile şi cerealele reprezintă cca. 90% din furaj, preţul lor determină masiv preţul nutreţului făcut de tine. De exemplu, când porumbul este cam jumătate din conţinutul nutreţului, ajută mult să îţi cumperi o cantitate mai mare toamna la recoltare cand preţul este la nivelul minim, nu primăvara sau vara când preţul poate fi aproape dublu. La fel şi în ceeea ce priveşte grâul. Şrotul de soia de calitate (import Brazilia, Argentina, Peru, Canada, OMG, cu proteina brută 44-48%) în târgurile de animale (depinde de zonă) este cu circa 30% mai mic comparat cu cel din magazinele agricole. Şrotul de floarea soarelui - cel de calitate, cu proteina brută de circa 33% este disponibil peste tot în ţară şi face treabă foarte bună.
- Şrotul de floarea soarelui poate fi de patru feluri: obţinut din miezul seminţelor decorticate (stoarse de ulei fără coajă pe ele), din seminţe semidecorticate, din seminţe nedecorticate (seminte băgate în presă cu tot cu coajă) şi şrot făcut din coji de seminţe, cu ceva urme de pulpă (miez) între ele (am văzut saci standard plini care aveau 10-12kg, cu PB 7%! = pleavă, gunoi, buni de foc sau de dat la rumegătoare în cel mai nefericit caz). Cu cât şrotul este de mai bună calitate, cu atât este mai dens şi mai greu. Cu cât acelaşi volum de şrot de floarea soarelui (de exemplu, un sac plin) este mai uşor, cu atât este mai slab calitativ. Orientează-te aşadar după greutate (densitate) când cumperi şrot de floarea soarelui.
- Şrotul de soia de calitate poate fi sub formă de bulgăraşi (între mărimea unei unghii şi, mai rar, a unui pumn de copil), sub formă de „creioane” (cum iese carnea din maşina de tocat carne, de altfel procesul şi utilajul funcţionează similar) sau sub formă de fulgi (cam ca cei de la cereale, dar mult mai mici). Primele două variante sigur sunt foarte bune. Uneori – nu foarte des, eu am întâlnit situaţia de două ori în opt ani – unii comercianţi „diluează” şrotul de soia de calitate (PB 46%) cu DDGS de porumb (PB24%), obţinând un şrot de soia falsificat, cu PB 30-33%. Acesta seamănă destul de bine cu şrotul de soia în formă de fulgi mici, necesită o examinare atentă: se văd la cel bun resturi de boabe de soia prăjite si zdrobite, iar la cel falsificat urme şi resturi de porumb prelucrat. Ajută să colaborezi cu acelaşi furnizor, nici lui nu-i va conveni sa îndrăznească să te înşele dacă ştie că îi eşti client fidel. Oricum, situaţii de gen sunt foarte, foarte rare, din fericire.
- Nu îţi recomand să înlocuieşti şrotul de soia cu boabe de soia. Dacă ai boabe de soia, vinde-le sau dă-le la schimb cu şrot de soia. Crude, sunt toxice - conţin inhibitori de tripsină (enzimă digestivă cu rol foarte important in procesarea proteinelor), de asemenea conţin fitoestrogeni care afectează funcţia tiroidiană şi dereglează absorbţia iodului în organism. Dacă le prăjeşti tu, rişti sau să le prăjeşti prea puţin şi nu elimini factorul antitripsic, fie să le prăjeşti prea mult şi le scazi aportul nutriţional; chiar dacă nimereşti prăjirea, trebuie apoi să le storci, sa scoţi uleiul şi să rămâi cu pulpa, care conţine aportul principal de proteină. Folosite ca atare, nu asigură nici suficientă proteină (boabele de soia au 42% proteină, 47% ulei şi 11% carbohidraţi) şi e şi mult, mult prea mult ulei care pe termen lung termină ficatul animalelor tale (şi nu numai). Din acest motiv nu recomand utilizarea şrotului de soia de tip "full-fat" (şrot din care nu este scos uleiul). De altfel, uleiul de soia nici nu are un raport optim între acizii graşi nesaturaţi din care este compus (acid oleic, acid linoleic) comparat cu cel de floarea soarelui care este mult mai bun în acest sens.
- Nu înlocui şrotul de floarea soarelui (şi uleiul) cu seminţe, mai ales dacă vrei rezultate premium, de top. Seminţele conţin prea puţină proteină şi prea mult ulei. Trebuie scos din ulei, să rămână mai multă pulpă, miez care este sursa de proteină & aminoacizi (...explicat mai simplificat). Oricum în reţetele premium sau nu se foloseşte deloc (de exemplu la prepeliţe, unde ingesta zilnică este mică şi digestibilitatea nutreţului trebuie să fie maximizată, pentru rezultate premium), sau se foloseşte în cantităţi foarte mici, uzual sub 9-10%, deoarece cu cât furajul are un nivel de celuloză mai ridicat (aici: cu cât e mai multă coajă de seminţe) cu atât scade digestibilitatea întregului nutreţ – animalele reţin mai puţini nutrienţi din hrană [excepţie: rumegătoarele].
- Nu faceţi furajul „sărind peste” ingredientele „mici” (care se pun în cantităţi mici în furaj) – macropremixurile, calciul furajer, uleiul. Acestea fac diferenţe SPECTACULOASE în rezultatul obţinut. Renunţarea la ele e ca şi cum ai băga benzină sau motorină la maşină, dar nu ai mai pune ulei la motor... Aceste ingrediente „mici” (dar puternice) nu fac o diferenţă prea mare la bani (te costă doar câţiva bănuţi per kilogramul de furaj făcut ca să le adaugi), dar fac o uriaşă diferenţă în ce obţii (cantitatea şi calitatea cărnii, cantitatea şi mărimea ouălor etc.). Respectă reţetele, sunt făcute pe valori premium cu nutriţionişti specializaţi în nutriţie animală şi sunt gândite pentru uz extensiv (gospodăresc, nu de tip intensiv cum e furajarea în fermele mari, care operează în regim industrial).
- Poţi păstra furajul făcut de tine la loc uscat şi răcoros 3 luni, dar îţi recomand să-l faci cât mai des (săptămânal, dacă e posibil): furajul e ca pâinea, cu cât e mai proaspăt cu atât e mai bun şi animalele tale mai fericite. Nu doar că ai controlul asupra ce faci (nu găseşti mucuri de ţigări în furaj, nu nimereşti loturi diferite din acelaşi furaj cu diferenţe de calitate vizibile între ele etc.), dar ai şi cel mai proaspăt furaj posibil!
-
Nu da antibiotice preventiv la animalele tale (mai ales dacă vrei să consumi tu şi familia ta din ceea ce produci!). Nu da antibiotice “după ureche” dacă sunt bolnave; cheamă un veterinar şi cere-i să te ajute să faci urgent o antibiogramă. Aplică sistematic schemele de vaccinare propuse de veterinarul de care aparţii. Aplică planul de biosecuritate, punând accentul pe prevenţie: igienizează temeinic şi dezinfectează periodic cu Virocid adăposturile, utilajele şi uneltele folosite la animale şi foloseşte permanent / zilnic la intrarea în adăposturi preşuri cu Virocid (cel mai performant ca acţiune şi dezinfectantul profesional cu cea mai largă plajă de acţiune virucidă, bactericidă şi fungică). Utilizează un dezinfectant de mâini la intrarea la animale. Este mult mai ieftin să previi decât să suporţi pagube urâte şi necazuri care pot fi uşor evitate. Spor la treabă! Creştem împreună!


Ţintele sunt:

- Animale dezvoltate armonios, fără deficienţe nutriţionale, cu ritm de creştere impecabil, mai rezistente la boli decât animalele furajate „după ureche” / cu morbidităţi şi mortalităţi mai scăzute decât acestea, animale care să bucure ochiul şi inima ta de gospodar şi să-ţi umple facebook-ul tău de like-uri;
- Producţie premium de carne / ouă / lapte, care să satisfacă şi cantitativ, şi ca GUST aşteptările tale cele mai ridicate;
- Rezultate care să te facă să colaborăm pe termen lung şi să mă recomanzi cu inima deschisă tuturor celor pe care-i cunoşti şi care s-ar putea bucura ca şi tine – de fapt acesta este punctul nostru forte, colaborările de ani de zile cu crescători din toată ţara şi creşterea prin recomandările primite de pretutindeni!

Creştem împreună!

Mi-Odin Mureşan, 0722-475.979