Cum aleg un incubator?

Nu exista produse in aceasta sectiune

Cum aleg un incubator pentru uz gospodăresc, în funcţie de specificaţiile lui tehnice?

 

1. Controlul incubării: Primul criteriu pe care ţi-l recomand este să alegi un incubator care să-ţi permită să deţii permanent controlul incubării. Trebuie să urmăreşti cel puţin două aspecte:
- incubatorul trebuie să aibă un afişaj digital unde poţi vedea oricând simplu şi uşor temperatura din incubator;
- incubatorul trebuie să aibă termostat reglabil, adică să te lase pe tine să ajustezi temperatura pe care o menţine în interior (în plaja 36,5°C - 39°C este mai mult decât suficient), nu fix(at din fabrică).

Nu aş alege şi nu recomand nimănui să aleagă un incubator care să nu aibe cel puţin aceste două facilităţi pe care le consider obligatorii pentru orice incubator decent. Display-ul (afişajul) vă asigură mereu că incubarea decurge bine (ca temperatură), iar dacă cumva e ceva în neregulă ştiţi imediat şi puteţi lua măsurile necesare pentgru corectare /salvarea incubării. Pentru propria siguranţă, merită din plin orice diferenţă de câţiva bănuţi. Alegeţi un model care indică (cel puţin) temperatura.

În ceea ce priveşte termostatul reglabil: Incubatoarele din fabrică sunt reglate automat pentru a menţine o anumită temperatură, luând în calcul o temperatură ambientală fixă (uzual 20°C). În viaţa reală incubatoarele sunt utilizate în diverse perioade din an (nu exclusiv primăvara), în încăperi cu temperaturi şi umidităţi diverse sau/şi variabile; în plus, cei care doresc ca randamentul incubatorului să fie optim (să scoată cât mai mulţi pui cu viabilitate şi vitalitate excelente) şi să obţină cele mai bune rezultate din ouăle lor au nevoie să poată să ajusteze temperatura incubatorului la eclozare. Indiferent că eşti un pasionat cu rase de păsări premium şi incubezi ouă scumpe sau eşti la primul tău incubator, gata de prima ta experienţă, alegerea unui incubator cu termostat reglabil (nu cu termostat "fix", reglat din fabrică şi a cărui setare nu o poţi modifica)  este întotdeauna o alegere inteligentă. Stai liniştit. Toate incubatoarele Cleo 5 au termostat reglabil. Şi aproape toate au afişaj digital permanent al temperaturii, chiar şi când nu sunt în priză. Le recunoşti simplu, au litera T inclusă în denumire.

2. Capacitatea de incubare: Al doilea criteriu de care trebuie să ţii cont când îţi alegi incubatorul este capacitatea. Câte ouă pentru incubat reuşeşti să strângi în 7-8 zile? Câte ouă vrei să incubezi la fiecare şarjă? Crescători.ro îţi explică cel mai detaliat, pentru fiecare incubator în parte, câte ouă încap, din ce specii şi cum încap. Doar aici eşti informat corect şi cu adevărat complet, cu seriozitate şi profesionalism, pentru ca tu să poţi face pe Crescători.ro cea mai bună alegere pentru tine în deplină cunoştinţă de cauză.
3. Confortul în utilizare: Al treilea criteriu ţine de confortul pe care doreşti să-l ai la incubare. Pentru că randamentul incubatorului este direct proporţional cu frecvenţa întoarcerilor, te sfătuiesc să optezi pe cât posibil pentru un incubator cu întoarcere automată sau semi-automată (simultană) a ouălor din speciile pe care vrei să le incubezi. Şi pentru că doreşte să fie de departe cea mai bună linie de incubatoare de uz gospodăresc din România, Cleo 5 îţi oferă cea mai largă paletă de sisteme de incubare automată şi semi-automată din România! Spre diferenţă de concurenţă, unde uneori întâlneşti incubatoare cu întoarcere automată, respectiv întoarcere simultană pentru ouă de găină şi mult mai rar întoarcere automată sau simultană pentru ouă de prepeliţă (ceea ce noi numim întoarcere automată, respectiv întoarcere semi-automată, cu cheiţă exterioară), pe incubatoarele Cleo 5 pot fi întoarse automat sau semi-automat nu doar ouă de găină, ci şi de multe alte specii - prepeliţă, curcă, bibilică, găină (rase pitice sau/şi ornamentale), fazan, păun, raţă (rase ornamentale), potârniche! Şi nu numai că aceste sisteme de întoarcere sunt mereu disponibile la achiziţie (le puteţi achiziţiona cu incubatorul sau le puteţi lua ulterior, oricând - dacă nu alegeţi un model de incubator Cleo 5 care le are deja incluse), dar mai sunt şi mult mai ieftine faţă de orice variante similare concurente. La Crescători.ro, desigur!

Şi pentru că discutăm de confort, alege un model de incubator dotat cu o cupă exterioară de apă. Nu e mare diferenţă de preţ şi îţi vei aminti cu satisfacţie de acest sfat Crescători.ro de fiecare dată când vei verifica nivelul apei din incubator sau îl vei completa foarte, foarte simplu şi rapid, fără să-l deschizi (sau să mai muţi şi ouă ca să poţi turna apă în alveole). Pentru că timpul tău e preţios. Cu siguranţă valorează mai mult de vreo 15 lei cât e diferenţa dintre un incubator fără cupă de apă şi unul cu, mai ales că nu vei folosi incubatorul pentru o singură incubare.

 

Şi totuşi... recomandări concrete?

Cel mai important este să alegi incubatorul care ţi se potriveşte. Cel care face cât mai bine exact ceea ce îţi doreşti tu să facă, adaptat pe tipul sau tipurile de ouă pe care tu vrei să le incubezi, pe stilul tău de incubare şi pe nivelul de confort de care vrei să te bucuri. Ca recomandări generale:

- din linia incubatoarelor automate, Cleo 5 ETGPHAC (include şi întoarcerea pentru ouăle de prepeliţă) sau Cleo 5ETGHAC (dacă nu doreşti să incubezi prepeliţă deocamdată);
- din linia incubatoarelor semiautomate (cu întoarcere simultană, cu cheiţă exterioară), Cleo 5 ETGPC sau Cleo 5ETGC sunt incubatoarele de capacitate mare ca să incubezi mai multe ouă, respectiv Cleo 5TGPC ori Cleo 5TGC sunt de capacitate standard;
- din linia incubatoarelor cu întoarcere manuală, Cleo 5ETC, dacă vrei să incubezi (cât mai) multe ouă per şarjă sau ouă de la specii pentru care nu există întoarcere automată sau semiautomată (simultană).